Misterele orașului de sub ape. Imperiul puțin cunoscut, vechi de 3.800 de ani, îi fascinează și astăzi pe cercetători
Ruinele unui oraș scufundat pe râul Tigru care au ieșit la suprafață în acest an au aparținut unui imperiu puțin cunoscut.
În urmă cu aproximativ 3.800 de ani, comercianții din orașul antic Zakhiku așteptau ca grinzile de lemn, tăiate din pădurile din munții din nordul și estul Mesopotamiei – care se întinde pe teritoriul actual al Irakului, Kuweitului și al unor părți din Turcia, Iran și Siria – să plutească pe râul Tigru. Odată ce buștenii ajungeau la Zakhiku, erau colectați și duși în depozite.
Din aceleași regiuni muntoase din Turcia și Iranul de astăzi, negustorii care transportau metale și minerale precum aurul, argintul, staniul și cuprul călătoreau cu măgarii sau cămilele până la Zakhiku. Pentru a se proteja de bandiți, aceștia făceau această călătorie dificilă în caravane de călători. După ce își vindeau marfa în Zakhiku, negustorii traversau Tigrul înainte de a-și continua drumul spre zonele de frontieră.
Zakhiku a fost fondat în jurul anului 1.800 î.Hr. de către Vechiul Imperiu Babilonian, care a condus Mesopotamia între secolele XIX și XV î.Hr. Având doar apă și pământ în zonă, Zakhiku a fost înființat pentru a profita de traficul de caravane și de o rută comercială înfloritoare în Orientul Apropiat, care include Orientul Mijlociu de astăzi, Turcia și Egiptul.
Postul comercial s-a transformat într-un important oraș comercial din regiune timp de aproximativ 600 de ani, înainte de a fi lovit de un cutremur și ulterior abandonat.
Zakhiku a dispărut cu totul în anii 1980, când – ca parte a proiectului barajului Mosul Dam, construit sub conducerea regretatului lider irakian Saddam Hussein – a fost inundat și scufundat. Cunoscut anterior sub numele de Barajul Saddam, acesta este cel mai mare și mai important rezervor de apă din Irak, folosit pentru irigații în aval.
Irakul este una dintre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, iar guvernoratele sale sudice, unde temperaturile depășesc 50 de grade Celsius în timpul verii, s-au confruntat cu o secetă severă începând din 2019, obligându-i pe fermieri să își abandoneze culturile muribunde. În decembrie anul trecut, apa a fost eliberată din baraj pentru a iriga terenurile agricole.
Pe măsură ce nivelul apei a scăzut, Zakhiku a apărut la începutul acestui an în regiunea kurdă din Irak. O echipă de arheologi locali și germani a intrat în acțiune pentru a excava situl, descoperind noi detalii despre oraș după o scurtă excavare inițială în 2018, care a dezvăluit un palat.
„Odată cu săpăturile recente, localnicii au devenit conștienți de Zakhiku; ei vizitează situl a fost difuzat la televiziunea locală, iar oamenii încep să își cunoască istoria mai profund și sunt mândri de ea”, spune Peter Pfälzner de la Universitatea din Tübingen, Germania, un arheolog care lucrează la sit, cunoscut sub numele de Kemune.
Un oraș dintr-un imperiu puțin cunoscut
În jurul anului 1.500 î.Hr., vechiul oraș babilonian Zakhiku a decăzut împreună cu imperiul său, deoarece hitiții, un grup de populație indo-europeană din Anatolia – Turcia de astăzi – au cucerit Mesopotamia, dar nu au avut niciun interes să înființeze o nouă administrație acolo.
Pe măsură ce hitiții s-au întors în ținuturile lor nordice, Imperiul Mittani, originar din nord-estul Siriei, a preluat Zakhiku.
„Aceasta a fost ocazia pe care a avut-o Imperiul Mittani de a umple acest vid lăsat de hitiți pentru a înființa un imperiu foarte mare și puternic”, spune Pfälzner, care a împărtășit descoperirile săpăturilor sale.
Au fost descoperite puține situri cu straturi sau clădiri care pot fi atribuite acestui imperiu și se știu puține lucruri despre oamenii care au trăit în Zakhiku sau care era populația în perioada sa de glorie. Dar orașul a prosperat sub cel de-al doilea imperiu care l-a condus.
Majoritatea populației acestui imperiu era hurriană – la fel ca populația din nordul Mesopotamiei – și s-a stabilit în Siria de astăzi și în nordul Irakului, vorbind o limbă cu același nume.
Infrastructura construită în timpul domniei mitanilor și descoperită de arheologi include un palat pentru conducătorul local, fortificații pentru ca orașul să se protejeze împotriva oricăror forțe invadatoare și un depozit public masiv pentru bunuri comerciale și recolte – toate realizate din cărămizi turnate din noroi.
Toate acestea par să fi fost posibile datorită bunelor relații pe care regele local le avea cu împăratul. Potrivit lui Pfälzner, Zakhiku era un fel de stat vasal pentru imperiul mai mare, cu capitala în nord-estul Siriei moderne.
Palatul regelui era mai măreț decât casele, având pereți mai groși, camere mai mari și chiar pavaje realizate din cărămizi de lut coapte, nu doar uscate, sigilate cu bitum – format din petrol – pentru impermeabilizare.
Având în vedere că până în prezent au fost descoperite atât de puține vestigii din Imperiul Mittani, inclusiv din capitala sa, săpăturile cultivă noi cunoștințe despre cultura Mittani. „Zakhiku este foarte important pentru că deschide o fereastră mare asupra modului în care arăta un oraș Mittani”, spune Pfälzner.